5a edició: Fils de vida

Fils de vida és el resultat de la cinquena edició de Creació XIC, un projecte comunitari d'arts escèniques que promou la convivència en la diversitat al barri del Poble-sec i entorn. El tema central ha estat la història del barri i de les persones que l'han habitat, tal com van decidir les persones participants. 

L'espectacle s'ha construït en tallers i asajos amb persones i entitats del barri, començant per un taller de dramatúrgia col·lectiva on es va escollir el tema, els personatges i l'argument. Per tal de donar contingut a l'obra, s'ha treballat de forma paral·lela en tallers "a domicili" d'arts plàstiques i memòria històrica, i s'ha fet un procés participatiu de documentació històrica. Les escenes s'han construït col·lectivament, acompanyades per professionals de les arts escèniques. Finalment, s'ha dotat l'espectacle d'una producció teatral professional, estrenant-lo en el Teatre Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. 

L'espectacle s'ha acompanyat d'una instal·lació al hall del Mercat de les Flors, que ha recollit creacions i imatges dels tallers "a domicili", així com records dels actors, actrius i l'organització

En els següents mesos, s'ha donat continuïtat als assajos amb els actors i actrius, perfeccionant i aprofundint en l'espectacle. Finalment, s'ha presentat de nou a l'Auditori de Sant Martí de Provençals, com a culminació del procés i com a impuls per a una primera edició del projecte Creació XIC al districte de Sant Martí. 

Com en les edicions anteriors, totes les activitats han estat gratuïtes per a les persones participants i per al públic. 


CINQUENA EDICIÓ
Els participants de l’últim XIC van decidir que la pròxima edició fos un espectacle  on es parlés de la història del barri, posant el focus en la convivència intercultural i la cultura del Poble Sec, des de principis del segle XX fins l'actualitat.  Per fer-ho possible, s’ha dissenyat un procés de creació que permet la interacció dels diversos nivells de participació. La durada ha estat de 19 mesos.
DRAMATURGIA. Maig – juny 2015. Unes quinze persones, la meitat antics participants i l’altra meitat recentment incorporades, han definit la dramatúrgia d’aquesta cinquena edició a partir de dinàmiques d’expressió, entrevistes i audiovisuals.
GUIÓ I GESTIÓ. Juliol – setembre 2015. Escriptura del guió a partir del treball col·laboratiu. Organització dels tallers "a domicili".
ASSAJOS. Octubre 2015 – març 2016. Assaig-taller setmanal. Taller de dues hores setmanal on es crea i s’assagen els personatges i les escenes.

TALLERS. Novembre 2015 – febrer 2016. Taller i docufòrum en entitats i col·lectius del barri entorn la convivència en la diversitat al Poble Sec i la memòria històrica. En aquest espia es convida a la gent a participar en l’espectacle o venir com a públic.
ASSAJOS GENERALS. Gener – març 2016. Assajos col·lectius i generals. Creació de vestuari i disseny de llums.


ESTRENA. 12 i 13 de març. Estrena al Teatre Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. 

PERFECCIONAMENT DE L'OBRA. Abril-novembre 2016. Sessions de perfeccionament i aprofundiment en l'espectacle i els recursos actorals. Amb l'acompanyament de professionals de les arts escèniques de diverses especialitats. 

FUNCIÓ A L'AUDITORI DE SANT MARTÍ. 13 de novembre. Adaptació del muntatge de l'estrena, presentat dins les activitats de la Festa Major de Sant Martí.  





OBJECTIUS I VALORS DEL XIC CINQUENA EDICIÓ
  1. Crear i representar un espectacle amb un bon nivell de qualitat artística amb veïns, veïnes, col·lectius d’entitats i professionals del teatre del barri del Poble Sec.
  2. Treballar i reflexionar sobre la realitat intercultural del territori, amb els participants i amb el públic assistent, amb una mirada històrica.
  3. Fomentar els vincles entre persones de realitats diverses, ja siguin intergeneracionals, interculturals, de diversitat funcional, etc.
  4. Potenciar la creativitat i l’autoestima de persones amb poc accés als processos creatius.
  5. Potenciar el vincle entre el barri del Poble Sec i els equipaments culturals de Montjuïc.

ORGANITZADORS I SUPORT

  1. Associació Cultural Marabal - Art&Coop. Impulsors, direcció general i artística.
  2. Pla Comunitari Poble-sec. Coordinació amb les entitats del Poble-sec.
  3. Mercat de les Flors. Estratègia, contingut i gestió de l’espai.
  4. Institut del Teatre. Cessió d'espais, difusió i suport logístic.
  5. Centre Cultural Albareda. Cessió d’espais i magatzem.
  6. Pla BCN Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona. Suport econòmic i difusió.
  7. Fundació La Roda. Suport econòmic i logístic.
  8. Coordinadora d’Entitats del Poble Sec. Suport i cessió d’espai. 
  9. Casi 9. Compra i venda de mobiliari i articles per la llar. Cessió d'escenografia.
    C/Calàbria, 17. Barcelona. Tel: 93 105 54 98

 Aliances
  • Escola Mossèn Jacint Verdaguer
  • Residència assistida per a gent gran Pare Batllori
  • La Bibliomusicineteca
  • Baixem al Carrer
  • Llar Montjuïc de la Fundació Hospitalitat
  • Centre Cívic El Sortidor
  • Espai Infància
  • ZonaSec
  • CERHISEC

Fitxa artística
Repartiment: Aida Fernández-Cancela, Ana Mónica Hernández, An an Lin, Apen Ruiz, Ashraf Aoula, Asunción Rosales, Belén Valverde, Bianca Rodríguez, Carlos Pérez, Carme Fossas, Caroline Giffard, Claudia Ruiz, Diana Alves, Èlia Novella, Elvira Cerro, Eva Hernández, Encarnación Gutiérrez, Esther Garcia, Felix Navarro, Guadalupe Patricia del Razo, Hélio Roraima, Inael Baez, Jesús Segura, John Daniel Rosales, Josep M. Cuscó, Josep M. Fuentes, Josep M. Llebaria, Judit Guasch, Judit Mas, Judit Osorio, Kaio Moreira, María Jesús Ruiz, Mia Charlotte Matos, Mònica Guillemat, Natalia Font, Neus López, Rebeca Mesas, Violeta Novella i Zino Benzerga. 
 
Direcció artística: Joel Alvarez
Assistent de direcció: Gloria José
Direcció de cabaret: Júlia Gutiérrez i Ester López
Direcció tècnica: Guillem Llotje
Assistent tècnic: Carles Rigual
Taller de dramatúrgia col·lectiva: Òscar Galindo
Guió: Joel Alvarez, actors i actrius 
Direcció de vestuari: Gloria José
Assistent de vestuari: Inés Chilla
Escenografia: Eva Vilanova i Projecte XIC
Assistents de regidoria: Pere Bonany, Anna Pascual, María A. Navarro, Júlia Buenavista i Esther Repullo
Documentació històrica: Josep Guzmán i Júlia Gutiérrez
Tallers “Fils de vida”: Eva Vilanova, Júlia Gutiérrez, Claudia Ruiz, Anna Pascual i Joel Alvarez
Instal·lació "Fils de vida": Eva Vilanova, Apen Ruiz, Judit Subirachs i participants XIC
Coordinació Pla Comunitari: Esther Garcia
Direcció general i producció: Júlia Gutiérrez i Joel Álvarez
Assistent de producció: Anna Pascual
Comunicació: Ester López i Projecte XIC
Disseny gràfic: Lorena Salvador i Josep Vila
Fotografia: Esther Planas, Joel Waksman, Rafael Rodríguez, Mireia Fort, Álvaro Prats Bertomeu, Isabel Solís i Sílvia Bernadó
Vídeo: Aborigen Films

Agraïments: voluntàries i voluntaris, famílies de tots i totes les implicades, Districte Sants-Montjuïc i Xarxa BCN Antirumors. 
 



Material per crear


Els i les participants d'aquesta 5a edició del XIC, han anat recopilant informació i material històric del barri, per tal de documentar l'espectacle i que serveixi d'inspiració per a la creació de les diferents escenes.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada